Vijf belangrijke weetjes over houten kozijnen

Het gebruik van hout bij het maken van kozijnen gaat al eeuwen terug. Dat is ook niet zo vreemd want hout is een eenvoudig te bewerken natuurproduct. Kozijnen van hout zijn onderhoudsvriendelijk, isolerend en duurzaam. Hout is tegenwoordig dan ook nog steeds het meest gekozen product als het gaat om het plaatsen van (nieuwe) kozijnen. Maar waar moet je op letten als je kiest voor hout? In deze blog leest u meer.

Hardhout is (nog steeds) de beste optie voor buitenkozijnen

De meeste kozijnen worden gemaakt van hout afkomstig van loofbomen. Loofbomen worden ook wel hardhout genoemd, dit omdat het hout door een trage groei heel compact en stevig is. Hierdoor is het hout goed bestand tegen weersinvloeden als kou, vocht en zon. Mits goed afgewerkt, hebt u er jaren geen omkijken naar.

De duurzaamheidklasse bepaalt de kwaliteit van het hout
Er zijn vijf verschillende kwaliteitsklassen als het gaat om de duurzaamheid van hardhout, waarbij klasse 1 staat voor de hoogste kwaliteit. Deze klasse is meteen ook de duurste klasse met houtsoorten als Afzelia en Sapupira. Klasse 2 hardhout, waaronder Meranti en Merbou, gaat ook minimaal een generatie mee en is in de meeste gevallen een prima keuze.

De hoge isolatiewaarde

Hout isoleert goed en met een goede isolatie kunt u flink besparen op uw energiekosten. Ter informatie: de isolatiewaarde wordt uitgedrukt in een U-waarde. Hoe lager deze waarde, hoe beter de isolatie. Een U-waarde mag maximaal 1,65 W/M2 K zijn, de waarde van houten kozijnen is meestal flink lager.

Met duurzaam hardhout wordt ontbossing tegengegaan

Voor het maken van houten kozijnen, moeten bomen gekapt worden. Deze bomen hebben altijd een PEFC- of FSC-keurmerk, wat betekent dat voor iedere gekapte boom een nieuwe wordt geplant. Dit herplanten biedt ook nog een extra voordeel. Groeiende bomen nemen meer CO2 op dan volwassen bomen, wat bijdraagt aan een beter milieu.

Onderhoud en reparatie zijn redelijk eenvoudig

Voor de levensduur van een houten kozijn is onderhoud ervan erg belangrijk. Een kozijn dat strak in de verf staat, gaat jarenlang mee. Tegenwoordig gaan verfsoorten ook veel langer mee, waardoor u vaak tien jaar of langer geen omkijken hebt naar uw kozijn. En hebt u toch een kleine beschadiging? Dan is deze vaak eenvoudig te repareren.